Waarom zijn paarden
zo'n krachtig middel


Het werkveld van paardencoaches in Nederland heeft zich de laatste jaren enorm uitgebreid. De werkzame kracht van deze dieren komt steeds meer in het nieuws. Paarden zijn in zetbaar voor een groot aantal begeleidingsvormen en doelgroepen. Coaching met paarden raakt de kern. Je krijgt feedback op hoe je communiceert en leiding geeft. Paarden voelen haarfijn aan wat oprecht en echt is, en kunnen je helpen je persoonlijkheid verder te ontwikkelen. Het Beste Paard van Stal werkt vanuit een eigen visie en werkwijze. En is gespecialiseerd in de inzet van paarden voor persoonlijke en professionele ontwikkeling van mensen.

Hoe het werkt
Tijdens de sessie brengen we mens en paard samen. Aan de hand van oefeningen met het paard ervaren de deelnemers over welke kwaliteiten zij beschikken, tegen welke blokkades zij aanlopen en worden onbewuste patronen zichtbaar en voelbaar gemaakt.

Mijn rol daar in als coach is het gedrag van het paard te lezen en patronen waar te nemen. Daarna ga ik met de deelnemer in gesprek over wat zich in het contact met het paard heeft afspeelt. Hierbij maakt ik steeds de koppeling naar het dagelijks leven of de werksituatie van de deelnemer.
Klanten omschrijven de situatie tijdens de sessie als spiegel van de werkelijkheid waarin zij zelf de antwoorden vinden op hun vragen.

Waarom nou juist paarden?
Paarden zijn van nature prooi- en kuddedieren. Om te overleven in de natuur moeten zij gevoelens en intenties van andere dieren kunnen lezen en daarop reageren. Door het leven in de kudde is een paard gericht op leiderschap, samenwerking en balans in de groep. Paarden verstaan alleen lichaamstaal, en hebben geen vooroordelen. Deze eigenschappen gebruiken wij bij het coachen met paarden.

De paarden helpen je door jouw onderbewuste gedrag te spiegelen en de coach helpt je door dit als feedback aan je terug te koppelen. Paarden kunnen je dus veel vertellen over je eigen gedrag en positie in de maatschappij.
Ervarend leren

Ervarend leren is een van de meest krachtige vormen van leren. Ervarend leren is het creƫren van een methodisch opgezette leersituatie, waarin mensen concrete en intense ervaringen opdoen, die na reflectie over deze ervaringen leiden tot verandering in gedrag op meerdere leefgebieden. In oefeningen met een paard komen deze ervaringen tot stand en kan er direct geoefend worden met een andere houding of nieuwe vaardigheden.