fonds 1818 vluchtelingen projectmaatjes project
spreken paarden Nederlands?
Weten paarden wie de vluchteling is?

Een ontmoeting tussen paarden en mensen zegt meer dan duizend woorden...

In het voorjaar van 2018 organiseren Taal van de paarden en het Beste paard van stal een workshop voor maatjes en hun statushouders. 

Voorproefje
Zaterdag 27 januari 2018 van 13.00 tot 14.15 uur.

Om maatjes een idee te geven wat we gaan doen tijdens deze workshop organiseren we een kennismaking bij het Beste paard van stal. Tijdens de bijeenkomst kunt u kennismaken met de locatie en de paarden en gaat u aan de slag tijdens een korte oefening met de pony’s, waardoor u uw statushouder(s) kunt enthousiasmeren voor deze unieke workshop op een oer Hollandse plek. 

Paarden bieden onvoorwaardelijke vriendschap en treden steeds opnieuw zonder oordeel vanuit het hier en nu de ander tegemoet. 

Thema van deze workshop
Het is mooi dat er zoveel mensen zijn die zich het lot van vluchtelingen aantrekken en klaar staan hun wegwijs te maken in de Nederlandse maatschappij.

Hoewel ieder maatje zijn best zal doen op een gelijkwaardige wijze om te gaan met de ander is de relatie niet gelijkwaardig. Voor vluchtelingen immers betekent

Nederland een nieuw begin, het vertrouwde is vaak op pijnlijke wijze achterlaten en het ‘nieuwe begin’ is nog onduidelijk, want hoe werkt het allemaal in Nederland?
Onze taal, gewoonten, ons klimaat en de Nederlandse diversiteit roepen al snel velen hulpvragen op. Afhankelijk zijn van de hulp van anderen is best lastig, het is immers prettiger er voor elkaar te kunnen zijn, een gelijkwaardiger relatie te hebben met elkaar. Om hier eens bij stil te staan, nodigen we jullie uit voor een out of the box workshop waarbij iedereen gelijk is. Want natuurlijk spreken paarden geen Nederlands en weten ze niets over vluchtelingen. Wat ze wel spreken is paardentaal waarmee ze onze lichaamstaal lezen en daar zijn ze dan ook direct meesters in!

Waarom paarden?
Paarden zijn kudde –en prooidieren en houden hun omgeving nauwlettend in de gaten voor signalen, die kunnen duiden op gevaar. Een paard reageert heel gevoelig op zijn omgeving en is daardoor een uitstekende coach. Zonder oordeel en vanuit het hier en nu zal het paard je steeds opnieuw tegemoet treden en zo een omgeving creëren, waarin mensen zich vrij en ontspannen voelen. Doordat paarden experts zijn in het lezen van lichaamstaal en uitermate gevoelig zijn voor het gedrag van anderen, zal het paard direct reageren op dit van jou. Hierdoor is het paard de beste feedbackgever. Direct, eerlijk en zonder oordeel houdt het paard je een spiegel voor. Hoe jij daar vervolgens mee om gaat zegt iets over wie jij bent, hoe jij de dingen doet. Coaches Mildred en Giesje geven de feedback aan je terug en laten je op een andere manier kijken naar jezelf en naar anderen.

Wat we gaan doen
Na ontvangst met koffie/thee en iets lekkers, loop je samen met paardencoaches de wei in, tussen de paarden en de pony´s. Zij ondersteunen de activiteiten tijdens de workshop, waarbij je op een leuke en interactieve manier samen met de paarden een aantal oefeningen doet waarbij samenwerking een must is. Dat gebeurt allemaal naast het paard, nooit erop. Deze coaching met hulp van paarden is een speelse vorm van coaching om jou te ondersteunen bij je werk als maatje en statushouders bij hun sociale integratie in Nederland. Bij sommige oefeningen wordt niet gesproken, waardoor de workshop toegankelijk is voor mensen, die het Nederlands nog niet goed beheersen en we ook hier op gelijke voet staan. Desgewenst kan de activiteit afgesloten worden met een zelfbereide maaltijd verzorgd door de statushouders.

Wilt u meedoen? 
Meld u dan aan voor de kennismakingsmiddag (voorproefje)
Stuur een email, bel of app naar: 

Mildred Anna Middendorp 
Mail: mildredannam@gmail.com

Tel: 06 181 41 384

Waar
Het Beste Paard van Stal
Stompwijkseweg 20c
2266 GE Leidschendam

Meer weten en uitgebreide info vindt u op de facebook site voor maatjes